ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΦΟΔΕΛΙΑΝΑΚΗΣ
leyteris.JPG

[div]]
block contents
[[/div]]

Η ώρα των μαθημάτων είναι πολύ βάρβαρη.

Είναι χρήσιμο το chat;

Νομίζω ότι ο εμπλουτισμός της διδασκαλίας με διάφορα μέσα και εφαρμογές των ΤΠΕ ,αλλά και άλλων εναλλακτικών προσεγγίσεων που προσφέρουν ποικιλία στη διδακτική και σχολική καθημερινότητα, είναι θετικός. Δεν αποτελεί όμως πανάκεια και νομίζω ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό.

Γαραζο
Ιστορία - Μνημεία 532.jpg

Ο Ψηλορείτης (το όρος Ίδη σύμφωνα με την αρχαία του ονομασία) υπήρξε η Βηθλεέμ της αρχαιότητας. Εδώ η Ρέα κυνηγημένη από τον Κρόνο γεννά τον Δία στο Ιδαίον 'Aντρον, πάνω από το Οροπέδιο της Νίδας. Η αίγα Αμάλθεια αναλαμβάνει το ρόλο της τροφού, ενώ οι Κουρήτες χτυπούν τα κύμβαλα για να σκεπάσουν με τον αχό τους το κλάμα του μικρού Θεού, που έμελε να γίνει βασιλιάς του Δωδεκάθεου. Η περιοχή παρουσιάζει διαρκή κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους ως σήμερα. Ακολούθησε τις περιπέτειες του νησιού σε όλες τις ιστορικές περιόδους. H Zώμινθος υπήρξε σημαντικό μινωικό κέντρο ενώ οι αρχαίες πόλεις της Ελεύθερνας και της Αξού ήκμασαν από τη Γεωμετρική εποχή ως τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους. Υπήρξε κέντρο επαναστάσεων κατά την ενετοκρατία. Κατά τον αγώνα για την απελευθέρωση το 1824 τετρακόσιοι Μελιδονιώτες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στον ιστορικό Γεροντόσπηλιο. Μυλοποταμίτες πρωταγωνίστησαν στη θυσία του Αρκαδίου το 1866. Οι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν ενεργά στη Μάχη της Κρήτης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη θέση Γουρνόλακος εκτελέστηκαν 32 Μυλοποταμίτες αντιστασιακοί. Στους χρόνους της γερμανικής κατοχής ο Ψηλορείτης φιλοξένησε αντιστασιακές ομάδες με κορυφαία γεγονότα την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε και το 3ο κατά σειρά Ολοκαύτωμα των Ανωγείων το 1944, με προηγούμενα εκείνα που ισοπέδωσαν το ηρωικό χωριό το 1822 και 1867. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα στα λατρευτικά σπήλαια Ιδαίον 'Aντρον και Γεροντόσπηλιο Μελιδονίου, καθώς και ταφικά μνημεία των προϊστορικών χρόνων στα Αγγελιανά, στις Μαργαρίτες και στο Χουμέρι, ενώ στη Ζώμινθο ανασκάφηκαν ένα καλοδιατηρημένο Μινωικό μέγαρο που περιβάλλεται από οικισμό με νεκροταφείο, καθώς και εργαστήριο κεραμικής του 1600 π.Χ.
Στην Ελεύθερνα η ανασκαφή εκτείνεται σε τρεις τομείς. Ανασκάπτεται το γεωμετρικό νεκροταφείο της πόλης, έχουν αποκαλυφτεί σημεία του οικισμού ενώ έχει έρθει στο φως σημαντική παλαιοχριστιανική βασιλική του 5ου αιώνα με ψηφιδωτό διάκοσμο. Στην ακρόπολη της Αξού έχει αποκαλυφθεί ναός της Αφροδίτης. Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες κτίστηκαν σπουδαίες βασιλικές όπως αυτές της Βιράν Επισκοπής και του Πανόρμου. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και ξωκλήσια σώζονται σε κάθε οικισμό της επαρχίας ('Aγιος Iωάννης Ανωγείων, Αγία Ειρήνη στην Αξό, 'Aγιος Ιωάννης Θεολόγος στις Μαργαρίτες, Σωτήρας Χριστός στην Αρχαία Ελεύθερνα, 'Aγιος Ιωάννης κοντά στη Μονή Δισκουρίου, 'Aγιος Γεώργιος στον Καλαμά κ.α.).
Το πατριαρχικό μοναστήρι της Χαλέπας δεσπόζει στο μέσα Μυλοπόταμο ενώ εκείνο του Βωσάκου είναι καλά κρυμμένο σε οροπέδιο των Ταλαίων Ορέων. Λειτουργούν οι μονές Αττάλης στο Μπαλί, Δισκουρίου κοντά στα Λιβάδια και το Αγιορείτικο μετόχι του Καρακάλλου Μαργαριτών. Αναφέρουμε επίσης τα Ιεροσολιμίτικο μετόχι του Δεσπότη Χριστού στα Μουρτζανά. Ξεχωρίζει η Μονή Αρκαδίου που η παράδοση θέλει να ιδρύθηκε από τον μοναχό Αρκάδιο. Σήμερα αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο εθελοθυσίας με το Ολοκαύτωμα του 1866. Βενετσιάνικα και νεότερα αρχοντικά βρίσκονται διάσπαρτα σε χωριά του Μυλοποτάμου Επισκοπή (που ήταν η έδρα της Λατινικής Επισκοπής), Γαράζο, Μελιδόνι, Μαργαρίτες, Αβδανίτες, 'Aγιος Iωάννης κ.α.
Πλήθος νερόμυλων συναντάμε στα όρια Δαμαβόλου - 'Aγιος Σύλλας ως τη μονή Δισκουρίου, καθώς και στο Βενί, Μούσσαι, Δροσιά και Επισκοπή.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πετρόκτιστη γέφυρα του Κάμπου στο Γαράζο.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License